Cum si-au ales numele marile corporatii

Nonconformistii Sergey Brin si Larry Page au bazele Google imediat dupa ce au absolvit Stanford-ul, realizand un algoritm complex despre care nimeni nu stie exact cum functioneaza. Avea sa apara primul motor de cautare cu adevarat performant, capabil sa verifice constant site-urile, indexand continutul acestora dupa niste criterii stiute numai de creatorii sai. Larry si Sergey stiau de la bun inceput ca motorul lor de cautare va verifica sute de milioane de pagini web, de aceea l-au numit initial Googol. Un Googol simbolizeaza cifra 1 urmata de o sute de zerouri, referindu-se practic la cantitatea de informatie filtrata de noul algoritm. Cum cei doi tineri nu aveau suficient bani pentru a sprijini business-ul, au apelat la un investitor. Dupa ce acesta, incantat pana peste masura de idee, le-a returnat un cec consistent, baietii au vazut ca pe cec era scris Google. Si asa a ramas!


E drept ca unde-s doi, puterea creste, dar si disputele ajung sa fie chiar hilare la un moment dat. Asa se face ca Bill Hewlett si Dave Packard, fondatorii HP, nu au stat mult pe ganduri si au ales ca numele lor sa dea numele companiei. Mai mult a durat pana cand au decis cine sa fie primul...


Putin a lipsit ca noi sa avem acum in computere procesoare Moore Noyce, fireste de la fondatorii Bob Noyce si Gordon Moore. Intamplarea face ca, in urma cu multi ani, sa existe un trademark pentru Moore Noyce, inregistrat de catre o companie hoteliera. Cei doi experti si circuite integrate s-au reorientat atunci, mergand pe acronimul Intel, care provine de la INTegrated ELectronics.


Gigantul in electronica are o istorie jumatate latina si jumatate americana. Daca "sonus" insemna fireste sunet, termenul nu i-a multumit pe fondatori. Ei mai stiau ca "sonny" era utilizat de baietii de cartier din SUA, insemnand un fel de "baietas", asa ca, facand o intersectie intre termeni, au ajuns la Sony.




Cand Steve Jobs si Steve Wozniak s-au gandit sa infiinteze o companie, nu prea au avut timp sa caute un nume potrivit. Vizionarul Jobs avea in minte "Apple Computers" si, daca toti colegii sai nu gaseau un nume mai bun pana la ora 5 a termenului limita, acesta ramanea. Bineinteles ca a ramas Apple, un nume care a facut istorie si o rescrie aproape in fiecare zi.


 


John Warnock avea o casuta linistita, amplasata intr-un peisaj superb, unde orice om se simte plin de creativitate si inspiratie. John avea sa puna bazele unui colos software, care astazi inseamna extrem de mult pentru intreaga lume. Adobe e unul dintre cei mai mari angajatori la nivel global. Numele companie provine de la Adobe Creek, un parau care trecea exact prin spatele casei lui Warnock.

Xerox putea sa fie astazi cea mai mare companie din lume, dar nu a fost sa fie. Dupa ce Chestor Carlson a fondat-o, intr-o sala a sediului principal existau expuse tehnologii care aveau sa schimbe candva lumea. Sala functiona drept muzeu, toate exponatele fiind produse de catre Xerox. Acolo au intrat si Steve Jobs, si Bill Gates, si multi altii, inspirandu-se...Numele Xerox provine de la grecescul "xer" care inseamna uscat, fiind in stransa legatura cu tehnologia de printare uscata, pusa la punct de Carlson.


Compania americana se numea initial Victrola. Dupa ce fondatorul Paul Galvin s-a reprofilat pe productia de radiouri destinate masinilor, evident a schimbat numele in Motorola. Intre timp, s-au tot reprofilat, ajungand sa produca telefoane mobile.

Cand Bill Gates si Paul Allen si-au unit fortele pentru a revolutiona industria IT inca timida, nimeni nu i-a bagat in seama. IBM le-a dat extrem de multa libertate, crezand ca nu au cum sa inventeze software atat de complex. Dar lucrurile nu au stat deloc asa. Cei doi au fondat Micro-Soft, denumirea provenind de la MICROcomputer SOFTware. Intre timp, liniuta a disparut, ramanand numai Microsoft.

Povestea lui Yahoo! e chiar amuzanta. Yahoo inseamna, peiorativ, porc, sau fiinta cu o infatisare respingatoare. Dupa ce munceau pe branci prea multe ore pe zi, Jerry Yang si David Filo spuneau, mai in gluma mai in serios, ca au ajuns niste Yahoos...De aici si numele celebrului gigant online.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...