Curiozitati de toate felurile

Stiati ca?

-o femeie care ia anticonceptionale si,totodata,bea suc de grepfuit(mai mult de 250ml)poate ramane insarcinata.Cercet atorii amricani au observat ca acest suc anihileaza efectul pilulelor.Combinat cu antibioticele,acest suc poate produce diaree sau mai grav poate prelungi infectia,pt ca antibioticele isi diminueaza efectul.

-praful de cacao previne imbatranirea si aparitia ridurilor datorita continutului sau bogatin polifenoli,substante ca re spala radicalii liberi din organism.Praful de cacao are un efect antioxidant de doa ori mai mare decat un pahar cu vin rosu si este de trei ori mai puternicdecat o cana cu ceai verde.Acesta este un motiv suficient pt a va determina sa inlocuiti ciocolata,nefasta pt organism di cauza grasimilor saturate din continut,cu 2 cani cu cacao pe zi.

-nucile consumate dupa fiecare masa impiedica ingrosarea arterelor si previne bolile de inima.Opt nuci pe zi pastreza arterele flexibile,inima sanatoasa si previn aparita atacului vascular cerebral.specialistii recomanda consumul de nuci dupa mesele bogate in grasimi pt a atenua efectele negative pe care acestea le au asupra organismului.

-singurul aliment care nu se deterioreaza este mierea.

-ceapa este cea mai intrebuintata leguma din lume.

-sucul de morcov este un pretios ajutor al celor care sufere de digestie dificila sau lipsa poftei de mancare.Morcovu l este bogat in subst anti-oxidante ca vitamina A,dar si alte vitamine si minerale,atat de necesare organismului uman.O cura de 10 zile cu suc proaspat cicatrizeaza ranile facuta de ulcer si imbunatateste vederea,mai ales a celei pe timp de noapte.

-merele,nu cofeina(cafeaua),sunt mai eficiente sa ne trezeasca dimineata.

-serpii au 2 organe sexuale.

-camilele au 3 seturi de pleoape. -exista doar 8 specii de urs in lume.

-liliecii intotdeauna vor zbura catre stanga cand vor iesi dintr-o pestera.

-un melc poate sa doarma fara intrerupere timp de 3 ani si sa nu moara de foame. -inima crevetilor este localizata in cap.

-ghepardul este cel mai rapid mamifer terestru,el putand atinge o viteza de 110 km/h.

-mangustele sunt imune la veninul serpilor.Din acest motiv a fost imblanzita pt a prinde serpi veninosi.Hrana preferata a mangustei vargate sunt gandacii si larvele si pupele fluturilor.Ele sunt extrem de galagioase,producand 10 tipuri diferite de sunete.

-magarul a fost un animal salbatic pana la domesticirea acestuia de catre egipteni.Scopul pt care a fost domesticit era sa care diferite lucruri.

-nu cocoasa e cheia succesului pt depozitarea apei,la camila,ci sistemul deosebit de circulatie a sangelui,care ii permite acesteia sa poata bea si asimila aprox. 100 de litri de apa(zece galeti mari)in numai 10 min.Cocoasa reprezinta de fapt,un tesut gras,din care animalul isi otine energia cand hrana lipseste sau nu prea se gaseste.

-o camila poate merge 5-7 zile consumand putina hrana si apa -sau chiar deloc!si isi poate pierde un sfert din greu tatea de 700 kg fara ca organismul sa dea semne de slabiciune.

-camila isi poate creste temperatura corpului cu aproape 6 grade Celsius,inainte sa transpire,pt a evita pierderea lichidelor din corp.Nici un alt mamifer nu poate face asta. 

-elefantii nu pot sari. -un crocodil nu-si poate misca limba si nici mesteca.

-hipopotamul nu poate sa inoate.

-delfinii dorm cu un ochi deschis.

-greutatea tuturor furnicilor de pe Tera este mai mare decat greutatea tuturor oamenilor.

-limba Balenei Albastre cantareste mai mult decat decat un elefant. -cel mai mare ochi este cel al caracatitei.Diametrul lui ajunge la 40-50 cm.

-varsta medie a unui leu este de 35 de ani.

-un ou de strut este lung de 16 cm si are greutatea de 1-2 kg.

-pisicile au peste o suta de corzi vocale,pe cand cainii au doar in jur de zece. -mamiferul cu cea mai mare temperatura constanta a corpului este lupul,cu 42 grade celsius.

-pinguinii pot sari la o inaltime de pana la 1,8 metri. -majoritatea hamsterilor clipesc doar cu cate un ochi pe rand.

-coada cangurului este destul de puternica pt a-i sustine intreaga greutate.

-creierul unei balene poate cantari aprox 10 kg.

-o pisica are 32 de muschi in fiecare ureche. -macaitul unei rate nu produce ecou,si nimeni nu stie de ce.

-magarusii omoara anual mai multi oameni decat mor in accidente de avion.

-in urma unor cercetari s-a stabilit ca ursii polari poarta ochelari de soare naturali,ochii lor sunt aparati de un fel de membrana care are rolul de a atenua lumina orbitoare reflectata de zapezile nordului.

-auzul fin al delfinilor se explica prin aceea ca ei sesizeaza undele sonore nu numai cu organul auditiv,dar si cu tot corpul,mai cu seama cu pielea de pe cap.

-crocodilul nou nascut este de 3 ori mai mare decat oul din care a iesit.

-cea mai otravitoare caracatita din lume este de marimea unei mingi de golf.Cel atins de aceasta,la inceput va simti un fel de greata,apoi privirea devine cetoasa.in cateva secunde isi pierde vederea,apoi incepe sa nu mai simta nimic cand atinge un lucru iar in 3 min,cel otravit de caracatita nu mai poate respira.

-ursii polari sunt stangaci. -urina pisicii este fosforescenta.

-sobolanii si caii nu pot vomita.

-girafa este animalul terestru cu talia cea mai inalta,poate atinge 6 m in inaltime.

-cand se simte amenintat de vreun dusman,ornitorincul,mamifer care traieste in Australia,se scufunda in apa,unde poate ramane nemiscat peste 10 min,fara sa respire.

-mamiferul cu urechile cele mai mari este elefantul african,suprafata totala a urechilor sale este de 8 metri patrati.

-anaconda este cel mai mare sarpe din lume(cel mai mare exemplar cunoscut masurand 11 m).

-caii comunica intre ei folosind peste 100 de sunete. -cainii percep mirosuri pe care le emana obiectele aflate la 15 m sub pamant.

-ariciul are 36.000 ace. -inima unui elefant poate cantari pana la 20 kg,iar creierul sau atinge 5 kg in medie.

-ca si pisicile leii torc atunci cand sunt relaxati.Cercetarile efectuate au aratat ca nu exista 2 lei care sa toarca identic.

-mirosul specific al sconcsului,ruda americana a dihorului nostru,poate fi detectat de om de la distanta de 2 km.

-creierul broastei testoase este mic si putin evoluat,in schimb organele de simt cum sunt:vazul si mirosul,sunt deosebit de fine,fiind capabile sa sesizeze imediat variatiile de lumina foarte putin diferentiate,precum si unele foarte slabe mirosuri.

-brosca testoasa din specia Testudo Radiata traieste peste 200 ani. -cele mai mari broaste testoase de uscat traiesc in Insulele Galapagos(Testudo elephantos) si in Insulele Oceanului Indian.Ele depasesc 1 m lungime si o greutate de 250-400kg.

-cea mai grea broasca testoasa din lume la ora acutuala este broasca testoasa pieloasa LUTHUL(Demochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 kg si o lungime de 2-3 m;ea inoata cu viteza unui atlet in cursa de 100 m si traieste numai in apele marine.

-broasca testoasa are o rezistenta formidabila la foame,ea poate supravietui pana la 400 de zile fara hrana.

-pisicile nu suparta mirosul de lamaie. -renul poate supravietui la o temp de -60 de grade celsius. -unii lei se imperecheaza de peste 50 de ori pe zi.

-sobolanii se inmultesc atat de repede incat in 18 luni,un cuplu de sobolani poate avea mai mult de un milion de descendenti.

-elefantii pot comunica intre ei la distante de 18 km. si poate chear mai mult,prin infrasunete.

-la porci orgasmul dureaza 30 min. -in padurile tropicale,unde nu se schimba anotimpurile,copacii nu au inele.

-cele mai mari frunze le are palmierul rafie de pe malurile Amazonului.Frunzele acestui palmier ajung pana la 22m lungime si circa 12m latime.10 oameni se pot adaposti sub asemenea frunza.

-stejarul nu produce ghinde pana la varsta de 50 de ani sau chear mai mult. -in Africa de Nord creste un copac care contine foarte mult fosfor,ceea ce-l face sa lumineze,noaptea se poate citi sub el.

-cea mai mare padure acoperita de nori din lume,Monteverde(Costa Rica),situata intre 1440 si 1880 m altitudine, adaposteste pe cele 10.500 ha protejate ale ei cca 2.500 specii plante,400 specii pasari si peste 200 specii mamifere.

-stejarul de pluta este unul dintre arborii cel mai bine protejati impotriva focului,datorita scoartei sale,foarte groase,care-l izoleaza de caldura.

-un arbore emana in jur de 400 litri de umezeala in fiecare zi. -30% din oxigenul mondial vine din padurile tropicale din Amazonia.

-un acru(4047 metri patrati) de arbori de avocado pot produce 4 tone de hrana delicioasa,iar un acru de bananieri 9t.

-un acru(4047 metri patrati) de arbori poate absorbi monoxidul de carbon produs de 50 de masini timp de 12 ore.

-inima unei femei bate mai repede decat cea a unui barbat.

-femeile se streseaza mai mult decat barbatii.

-creierul barbatilor este organizat fie pt a vorbi,fie pt a asculta.Nu le pot face pe amandoua in acelasi timp.Asta inseamna ca daca un barbat vorbeste,el a surzit,nu mai poate auzi nimic.Cand vorbeste,o femeie poate auzi in acelasi timp.Deci,atunci cand o femeie vorbeste cu un barbat,trebuie sa-l lase sa termine ce are de spus,altfel el nu poate auzi nimic.

-pt a putea citi harti,trebuie sa ai ceea ce se numeste "abilitate spatiala",pe care majoritatea barbatilor o au dezv oltata si care este localizata in emisfera dreapata a creierului.Scopul sau este de a ajutala intelegerea vitezei si distantelor,astfel incat sa poata ochi o tinta in miscare .in consecinta,majoritatea barbatilor,cam 4 din 5,au abilitati spatiale bine definite.La majoritatea femeilor,aceasta abilitate nu este foarte dezvoltata.

-femeile sunt foarte pricepute in a descoperi oameni care inceraca sa le insele.Barbatii nu ar trebui sa incerce sa-si controleze gesturile in fata femeilor,pt ca vor fi prinsi.Dar o femeie poate sa-si mascheze gesturile in fata unui barbat si el nu va sti.

-femeile rostesc 8.000-9.000 de cuvinte pe zi,iar un barbat obisnuit intre 2.000 si 4.000 de cuvinte pe zi.Deci femeile vorbesc de 2-3 ori mai mult decat barbatii.

-spermatozoizii pot trai de la 3 la 5 zile in sistemul de reproducere feminin.

-barbatii se balbaie de 3 ori mai des decat femeile.

-Tomas Edison ,inventatorul becului,se temea de intuneric.

-primul european care a ajuns in Australia,in 1606,a fost olandezul Willem Janszoon. -aspirina a fost descoperita in timp ce se analiza un produs expirat. -sugativa a fost descoperita in Anglia in 1863,dintr-o intamplare,un muncitor uitand sa adauge clei in cazanul cu hartie cruda.

-primul somnifer a fost inventat de medicul roman Celsius.

-unica sculptura in granit moale din lume,datand de cca. 5.200 ani,reprezentand capul unui astronaut cu casca,a fost descoperita in Romania.

-cea mai veche fabrica de whisky din lume se afla in Irlanda si a inceput sa produca mult cautata licoare in 1657.

-apa calda cantareste mai mult decat cea rece.

-cravata a fost pentru prima data purtata in Croatia.

-fiecare popa din jocul de carti reprezinta un rege din istorie:trefla-regele David,frunza-Alexandru cel Mare,inimaCarol cel Mare,romb-Iulius Cezar.

-desi sunt scarbosi,viermii va pot salva viata:aceste larve sunt cea mai noua minune curativa;pusi pe ranile grave, viermii mananca bacteriile si tesutul mort,prevenind infectia si ajutand la vindecarea ranii.

-primul produs ce a avut cod de bare a fost guma Wrigley s.

-nici o bucata de hartie nu poate fi impaturata in jumatate de mai mult de 7 ori.

-cea mai scurta strada din lume este Ebenezer Place,din localitatea Wick,in nordul Scotiei.Aceasta masoara doar 2 metri si 6 cm.,si a fost construita in 1883.

-daca o statuie reprezentand un erou pe cal prezenta calului cu 2 picioare in aer,personajul a murit in batalie.Daca are un picior in aer a murit ranit dupa batalie si daca are patru picioare pe jos a murit de moarte naturala.

-jocul de carti a fost inventat de chinezi in 1120. -handbalul a aparut in anul 1915 in Germania.

-Billy Jean a lui Michael Jackson a fost primul videoclip al unui artist de culoare,transmis pe MTV.

-cea mai inalta casacada din lume este Angel,in Venezuela,atingand o inaltime de 979m.

-cel mai lung fluviu de pe Pamant este Nilul,ce atinge o lungime de 6.695 km.

-cel mai lung canal maritim este canalul Suez.

-cel mai lung sistem montan este cel al Anzilor.

-cel mai mare desert al Terei este Sahara,care masoara 8,8 mil km2,cu o lungime de de 5150 km intre Oc. Atlantic si M. Rosie si o latime de 2250 km intre M. Mediterana si Sahel.

-Marea Neagra este un rest din Marea Sarmatica,aceea care cu 50 de milioane de ani in urma se antindea din centrul Asiei si pana in centrul Europei.

-Pestera Vantuliu este cea mai lunga pestera din Romania.Are 50 km.

-tantarii au dinti.

-vietatea cu cel mai mare creier in raport cu corpul sau este furnica.

-furnica poate sa impinga o greutate de 30 de ori mai mare decat a ei si sa ridice o greutate mai mare de 50 de ori decat propria greutate.Furnicile traiesc in colonii,conduse de regina.Regina traieste in jur de 10-20 ani iar furnicile muncitoare in jur de 1-5 ani. Majoritatea speciilor de furnici sunt feroce,duc razboaie,unele luand chiar prizonieri, furnici din specii mai mici,pe care le pun la munca in coloniile lor.Unele specii invadeaza cuiburile speciilor mari si le fura ouale.Dupa ce furnicile astfel capturate ies din oua, ele sunt puse in cadrul coloniei.

-furnica poate sa supravietuiasca pana la 2 saptamani sub apa.

-intr-un an,o colonie de albine poate produce intre 180 si 225 kg de miere.

-albinele nu vad culoarea rosie dar in schimb ele vad razele ultraviolete care sunt invizibile.

-exista o specie de musca:Cephenomia al carei zbor depaseste vitaza sunetului.Ea se deplaseaza cu 1.300km/h.
-greierele reuseste sa cante frecandu-si aripile una de alta.Cu cat aerul este mai cald cu atat numarul cri-cri-urilor este mai mare.Puteti masura temp. aerului numarand care cri-cri-uri auziti in 15 secunde.Adaugati 39 la acest numar si rezultatul va arata cat de cald este aerul unei seri de vara,in grade Farenheit.Pt. a afla apoi temp. in grade Celsius, folositi formula:Temp. in grade Celsius=(5/9)*(Temp. in grade Farenheit-32).

-fluturele monarh strabate in perioada migratiei 5.000 km. intre Canada si Mexic.

-fluturii gusta cu ajutorul picioarelor.

-masculul de calugarita nu se poate imperechea cat timp are capul atasat de corp.Femela initiaza sexul prin taierea capului masculului.

-nu gandac de bucatarie traieste 9 zile fara cap,dupa care moare de foame. -puricele poate sari peste 350 de ori lungimea trupului sau.Este ca si cum un om ar sari peste un teren de fotbal.

-Leonardo Da Vinci a inventat foarfeca.

-primul ascensor cunoscut a fost construit sub domnia lui Ludovic 14,la Versailles,in 1703 si era folosit doar de rege personal.

-diapazonul a fost inventat in 1711 de catre englezul John Shore.

-chinezii sunt cei ce au inventat cerneala,cu 2.500 ani .Ch.Ea era fabricata pe baza de funingine,lipici si diferite substante aromatice.

-primul ascensor de folosinta publica a fost inaugurat pe 23 martie 1857 la New York.

-primul telescop a fost construit in 1672 de catre Isaac Newton.

-bricheta a fost inventata inaintea chibriturilor. -tableta de ciocolata a fost inventata in anul 1933.

-faxul a fost inventat in 1843 de Alexander Bain si a inceput sa fie utilizat de abia in 1964.

-prima locomotiva cu abur avea marea viteza de 8 km/h(trenurile moderne calatoresc si cu viteza de 500 km/h).

-elicopterul a fost inventat in anul 1907 de francezul Paul Cornu.primul zbor a durat doar cateva secunde.

-clepsidra a fost primul aparat de care a fost masurat timpul. -776 i.Hr. este data retinuta de istorie pt sarbatorirea primelor Jocuri Olimpice. -razboiul de 100 de ani a durat 116 ani de la 1337-1453.

-fotosinteza implica aproximativ saptezeci de reactii chimice distincte. -daca ai calatori de la un cap la altul al galaziei noastre
-Calea Lactee- cu viteza luminii,ti-ar trebiu 100.000 ani. Viteza luminii,cea mai mare viteza cunoscuta,este de 300.000 km/sec.

-gravitatia Lunii este de 6 ori mai mica decat a Pamantului.De ex. daca pe Pamant ai 60 de kg,pe Luna ai 10 kg.

-Luna noastra se deplaseaza de Pamant cu 3 cm pe an.

-fluxul si refluxul este in legatura directa cu fazele si mersul Lunii.Forta gravitationala a Lunii - mult mai redusa decat a Pamantului,are efect nu numai asupra apelor din ocean,ci asupra oricaror obiecte de pe Pamant.Cele mai puternice maree au loc la Luna Plina si Luna Noua,cand Soarele,Luna si Pamantul se afla pe aceeasi linie.

-eclipsele de luna se realizeaza numai la luna plina.Mai precis la opozitia Luna-Soare.

-Luna nu traverseaza bolta cereasca neaparat noaptea.Exista nopti fara Luna,pt. ca Luna traverseaza cerul in timpul zilei.Asa se explica faptul ca in unele zile senine Luna poate fi vazuta pe cer si in timpul zilei.

-trecerea alimentelor din gura in stomac dureaza 7 secunde.

-peste 10.000 de pasari mor anual din cauza coliziunilor cu ferestrele. -bufnita isi poate rasuci capul la 360 de grade.

-pasarile nu transpira.
-o pasare colibri cantareste doar 3,2 grame,ea fiind cea mai mica pasare din lume.Oul unui colibri cu gat rubiniu este mai mic decat o boaba de mazare.Micuta zburatoare traieste doar in Cuba.

-bufnita este una din putinele pasari care poate deosebi culoarea albastra. -macaitul unei rate nu produce ecou si nimeni nu stie de ce. -porumbelul voiajor este "animalul" domestic ce poseda cel mai bun simt al orientarii;cand este transportat spre o destinatie oarecare intr-un vagon inchis si pe rute oricat de incalcite,el,odata eliberat,regaseste locul de unde a plecat,chear si la o distanta de 2.000 km.

-singura pasare din lume care canta si in timpul zborului este ciocarlia. -cea mai mare pasare este strutul din Africa,ce poate atinge 2,40 m in inaltime,cantarind pana la 150 kg.

-ochiul vulturului functioneaza ca un telescop,iar cel al pitulicei ca o lupa.

-pinguinii pot ramane luni intregi intr-o obscuritate aproape totala,in largul marii si sa revina fara nici o eroare la colonia lor.

-nascute cu o "harta" in cap,pasarile migratoare cunosc atat punctul in care se afla cat si destinatia.

-in timpul migratiei,aripile pasarii colibri bat de 75 de ori pe secunda.

-ochiul strutului este mai mare decat creierul sau.

-pestii de apa sarata beau apa,iar cei de apa dulce nu. -la nastere,crevetele este mascul,apoi,pe masura ce creste devine femela.

-imediat dupa nastere,puii de rechin pleaca de langa mama lor si sunt pe cont propriu din acel moment.Ba mai mult,mama lor ii poate considera prada de atunci incolo.

-toti pestii au nevoie de oxigen pt. a putea trai,de aceea au branhii prin care circula apa care contine si oxigen,pe care pestii il sintetizeaza.Delfinul,care e un mamifer,neavand branhii(organe prin care respira pestii),nu poate respira sub apa,de aceea el iese la suprafata o data la un minut,avand nevoie de aer.

-exista un mic pestisor "inarmat cu un ac ascutit,care e unul din dusmanii cei mai mari ai rechinului si asta deoarece in momentul in care este inghitit de rechin strapunge cu ajutorul acului pantecele acestuia pt. a iesi in libertate,ca urmare,rechinul moare.

-in apele Oceanului Pacific traieste pestisorul Mixima care are 4 inimi,dispuse in organism cu functii separate:una pentru partea superioara a corpului si celelalte pt organele digestive,muschi si coana.Poate trai mai multeluni fara hrana si se apara de dusmani,secretand substante "fumigene",in care se ascunde.

-cea mai mare scoica de pe planeta este tridacna,din Marea Bariera de corali,scoica avand pana la 1,5 m lungime si 300 kg greutate.Pescarii filipinezi o denumesc o denumesc "carapacea mortii",deoarece poate reteza cu valvele ei piciorul sau bratul unui om.

-lipitoarea poate supravietui fara hrana timp de 2 ani.

-imima unui crevete este in cap. -steaua de mare nu are creier.

-in timpul cinei,in medie,un om inghite de 295 de ori.

-in medie,omul produce aproximativ 30.000 de litri de saliva in timpul vietii.

-in Indonezia se vorbesc peste 365 de limbi diferite.

-exista pana la 2.700 de limbi vorbite in lume. -un om face intr-un an aproximativ 2,5 milioane de pasi.

-focul inainteaza mai repede la deal decat la vale.

-cel mai lung canal maritim este canalul Suez.

-cel mai rece loc permanent locuit este localitatea Oimeacov(Rusia),pe valea fluviului Indighirka,unde s-a inregistrat, in februarie 1964,temp. mimima absoluta de -71,10.

-in iarna anului 1932 a fost atat de frig incat cascada Niagara Falls a inghetat complet.

-barbatilor le creste mai repede barba atunci cand sunt pe cale sa faca sex.

-75 g: greutatea unui penis traditional in repaus(in erectie 150 g). -oamenii si delfinii sunt singurele specii care fac sex.

-luminii de la Soare ii ia 8 min. pana atinge Pamantul. -in Cali,Columbia,o femeie are voie sa faca sex numai cu barbatul ei,dupa lege.Si prima data cand se intampla mama ei trebuie sa se uite,sa fie martora.

-in Hong Kong o femeie care-si prinde barbatul cu alta femeie e imputernicita de lege sa-l omoare.dar numai cu propriile maini.Amanta insa,poate fi omorata in orice alt fel.

-in Guram exista meseria de dezvirginator iar virginele platesc pt. privilegiu de a fi dezvirginate de meseriasul asta. Motivul?Legea din Guram interzice virginelor sa se casatoreasca.

-in Liban,e legal sa faci sex cu animalele,dar numai cu animalele femele.Cine se ia de animalele de esx masculin e pedepsit cu moartea.

-in fiecare minut,Pamantul este lovit de 6.00 de fulgere.

-locul cu cele mai multe precipitatii de pe Pamant este Lloro,in Columbia.Precipitatiile ating aici valoarea medie de 13.000 mm anual.

-cel mai mare desert al Terrei este Sahara.

-cel mai lung sistem montan este cel al Anzilor.

-cel mai lung fluviu de pe Pamant este Nilul,ce atinge o lungime de 6.695 km.

-in muntii Gara-Taz din Republica Kazaha a fost descoperita o pestera aflata la 160 de metri adancime unde creste o padure de brazi micuti si de asemenea in aceasta pestera exista si pasari,printre care o specie de porumbei albastri.

-cel mai mare vulcan de pe Terra este Mauna Loa,din Hawaii.Acesta atinge 15,2 km de la baza(care se afla sub nivelul marii) pana la varf.

-cea mai joasa portiune de uscat de pe Pamant este tarmul Marii Moarte,care se gaseste la 400 de metri sub nivelul de referinta.

-cel mai secetos loc de pe Pamant este Arica,in Chile.Precipitatiile ating aici 0,76 mm anual.In acest ritm ar trebui un secol pt. a umple o ceasca de cafea.

-aproape 97% din apa de pe Pamant se gaseste in oceane.Totodata,mai bine de 70% din apa "dulce" se gaseste in calotele glaciare din Antarctica si Groenlanda.

-desertul la nivel global ocupa aproape o treime din suprafata de uscat a planetei.

-cel mai adanc lac de pe Pamant este Lacul Baikal,din Siberia,are 1742 m adancime iar apa de aici reprezinta aprox. 20% din apa "dulce" aflata in stare lichida de pe Pamant.

-circulatia pe dreapta in Europa a fost impusa in 1807 de Napoleon |.

-Hitler si Napoleon aveau fiecare numai cate un testicul.

-un pahar cu apa fierbinte ingheata mai repede in frigider decat unul cu apa rece.

-prima carte postala romaneasca a fost emisa in 1873.

-podul Universitatii din Boston este singurul loc din lume unde un vapor poate trece pe sub un tren care trece pe sub o masina care trece pe sub un avion.

-osul de la sold este mai tare decat cimentul.

-penisul unui barbat are in medie,de 3 ori masura degetului sau mare,de la mana.

-trecerea alimentelor din gura in stomac dureaza 7 secunde.

-dupa ce faceti excese culinare auzul devine mai slab.

-inaltimea omului variaza zilnic.dimineata suntem mai inalti cu un cm. decat seara.Cartilagiile de la incheieturi se taseaza pe parcursul zilei.

-cand stranuti,toate functiile corpului se opresc,chiar si inima.

-omul pierde o jumatate de litru de apa pe zi prin respiratie.

-bebelusii se nasc fara rotule la genunchi,care apar la varsta de 2-6 ani.

-in ultimele 3 luni de sarcina fatul acumuleaza peste 50% din greutatea pe care o are la nastere.

-femurul este cel mai lung os al corpului uman.

-ciocolata,sexul si frigul pot spori performantele intelectuale.

-femeile clipesc aproape de 2 ori mai mult decat barbatii.

-cand o persoana moare auzul este ultimul simt perceput.Vazul este primul care dispare.

-creierul unui adult cantareste in medie 1,375 de grame.

-cand cantitatea de apa din corpul omenesc este redusa cu 1% iti va fi sete,iar daca este redusa cu 10% vei muri.

-o persoana poate trai fara mancare pana la o luna,dar fara apa numai o saptamana.

-daca saliva ta nu poate dizolva un anumit aliment,nu-l poate savura.

-corpul tau totalizeaza 300 de muschi numai pt a se mentine in echilibru cand sta in picioare.

-puse cap la cap venele,arterele si capilarele unui adult ar ajunge pt. inconjorul Pamantului de aproape 4 ori.

-unghiile mainilor cresc de 4 ori mai repede decat cele ale picioarelor.

-prima operetie de apendicita a fost facuta in anul 1736 regelui George al ||lea al Angliei.

-creierul omului de Neanderthal este mai mare decat al nostru.

-creierul nou-nascutului cantareste intre 350-400 de grame.

-750-1.000 ml de sange vascularizeaza creierul in fiecare minut.

-creierul uman are aproximativ 100 de miliarde de neuroni.Caracatita are aprox. 300 de milioane de neuroni.

-viteza minima cu care circula informatia intre neuroni este de 416 km/h.

-creierul poate ramane in viata intre 4 si 6 minute daca este privat de oxigen. -creierul lui Albert Einstein era semnificativ mai mic decat creierul uman mediu.Creierul lui cantarea 1.230 g,in timp ce un creier normal cantareste intre 1.300 si 1.400 grame.

-dupa varsta de 30 de ani,creierul pierde cate 0,25% din masa,anual.

-creierul nostru cantareste cat 2% din greutatea corpului,dar foloseste 20% din energia corpului.

-ochii nostri au mereu aceeasi marime,aceeasi ca la nastere,dar nasul si urechile cresc in permanenta.

-cel mai puternic muschi al corpului omenesc este limba. -muschii inimi au puterea sa arunce sangele la 10 metri inaltime in aer.

-resiri in medie pe zi de 23.000 de ori.

-de ce se zbate ochiul?Lipsa calciului din organism,a magnezului si potasiului provoaca aparitia unor spasme musculare necontrolate.Acestea mai pot fi cauzate si de o oboseala musculara si pot fi cauzate si de o oboseala musculara si pot aparea atat la nivelul ochilor,cat si in alte zone ale organismului.

-nu se poate stranuta cu ochii deschisi.

-un stranut iese din gura cu o viteza de 165 km/h.

-dintii unui om sunt tari aproape ca piatra.

-inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului.

-omul are cca. 76.000 de fire de par pe cap,si avem in jur de 5 milioane de fire de par pe tot corpul.

-testiculul stang este putin mai coborat decat cel drept,la 80% din barbati.

-ca si amprentele digitale,amprenta limbii este diferita la fiecare persoana.

-cel mai mare muschi este latissimus dorsi.Acesta este un muschi plat de pe spate care intra in actiune in timpul miscarii bratului. -mandibula este cel mai dur os din organism.

-osul hioid,aflat deasupra laringelui,sustine muschii limbii si este singurul os din organism care nu atinge nici un alt os.

-inima pompeaza mai mult de 3.500 de litri de sange in timp de o ora.

-muschiul ochiului este cel mai rapid din orhanism.el se contracta in mai putin de o sutime de secunda. -ceara din urechi este o combinatie intre grasime si transpiratie.

-creierul continua sa transmita semnale sub forma de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore dupa moarte.

-atunci cand tesuturile si organele sunt private de oxigen,sangele capata culoarea albastra.

-organismul uman contine aproximativ 5 litri de sange.

-toti bebelusi se nasc cu ochii albastri.Dupa cateva ore de la nastere culoarea se poate schimba.Majoritatea oamenilor ajung pana la urma sa aiba ochi de alta culoare.

-alfabetul limbii chineze contine peste 40.000 de caractere.

-singura tara din Europa cu o limba unitara fara dialecte sau minoritati nationale este Islanda.

-biblia este tradusa in 2.233 de limbi.

-in Indonezia se vorbesc peste 365 de limbi diferite.

-pana in varful Turnului Eiffel sunt 1.792 de trepte. -un om se naste cu 300 de oase,dar cand devine adult nu mai are decat 206 oase.Din cele 206 oase ale omului 52 sunt aflate in picioare.

-pt. a inghiti sunt necesari 25 de muschi. -inima unei balene albastre bate doar de 9 ori pe minut.

-ai nevoie de 17 muschi pt a zambi si 43 pt a te incrunta.

-pinguinul este singura pasare care poate inota si nu poate zbura.

-amprentele ursilor koala nu se pot distinge de cele umene si pot fi confundate la locul unei crime.

-detectorul de minciuni a fost inventat de John Augustus Larson in 1921.

-cel mai lung rau din lume este Nilul,care are 6670 km. -varza contine 91%apa.

-Noua Zeelanda este singura tara din lume care contine toate tipurile de clima din lume.

-pisicile au 32 de muschi in fiecare ureche. -Johan Gutemberg a inventat tiparul in 1450 si prima carte tiparita a fost Biblia in limba latina.

-fructele culese in orele de dimineata sau de seara sunt mult mai gustoase decat cele culese la amiaza.

-ariciul este aproape imun la otravuri,rezista si la 5 grame de cianura.Explicatia este faptul ca vietatea tepoasa poate consuma si viperele renumite pt secretia otravitoare ce ucide omul.

-cerul cel mai limpede se vede in Chile. -

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...